Monday, April 8, 2013

Király Tamás és a Párizsi divathét

for english CLICK HERE.


Nagy veszteség érte Magyarországot. Meghalt az egyik legtehetségesebb magyar divattervező, Király Tamás.

A Hvg  információi szerint 2013. április 7-én hajnalban ismeretlen elkövető olyan súlyosan bántalmazta a 60 éves férfit Budapesten VIII. kerületi otthonában, hogy a férfi a helyszínen életét vesztette.

Nagy szomorúsággal tölt el Király Tamás halála. Egy igaz embert gyászolok, aki ismerősöm volt a facebookon.
  Miután ez év Februárjában elolvasta a történetemet Marc Jacobsszal, arról, hogy az amerikai divattervező hogyan terrorizál engem már 5 éve és lopja a ruhaterveimet, Király Tamás rögtön írt nekem, hogy felháborítja az igazságtalanság, amit az amerikai divattervező velem csinál. Biztosított az együttérzéséről és a támogatásáról. Azt mondta, hogy kitalál valamit és segíteni fog nekem, hogy újra szabad lehessek.
1 hónappal később elutazott Párizsba  a divathétre, hogy személyesen beszéljen Marc Jacobsszal és közös képet készített vele, amit március 6-án megosztott a facebook-ján.

Pár héttel később meghalt.... 

Király Tamás és Marc Jacobs
                                                                                                                                                 


képek via Király Tamás facebook

Király Tamást a hazai divatvilág pápájának tartják, mivel kreációk és ruhák helyett "ruhaszobrokat" készített, akinek a ruhái lehettek képek, csillár vagy akár párnahuzat is. 2008-ban a kúllistán az 50. helyet kapta, színdarabokhoz is készített jelmezeket, de zenekarokat is öltöztetett.
Önálló divattervezői karrierje a nyolcvanas évek elején kezdődött. Többek között ő volt az egyik mentora a Petőfi Sándor utcában megnyílt New Art Stúdiónak, amely akkoriban a hazai avantgárd élet egyik szellemi központjának számított. A Belvárosban nagy érdeklődéssel kísért divatsétákat szervezett, a pécsi és szentendrei koncertkiállítás, és a Fiatal Művészek Klubjában tartott három akció – Kísértés, Kis értés, Kis sértés – után önállóan először 1984 decemberében Nyugat-Berlinben mutat(hat)ta be ruhakölteményeit. Az évtized közepétől pedig a Petőfi Csarnokban voltak láthatók, hallhatók, ízlelhetők és évről évre át is élhetők különleges álmai, víziói. "Akkor is, ma is szembeszegül a divat diktálta szépségideál mindent elsöprő terrorjával" – írta JBSz.

Mély tisztelettel gondolunk rá és mindig emlékezni fogunk rá. Király Tamás maradandót és egyedit alkotott. Ő másképp látta a világot, mint az emberek általában. Igazi művész volt.No comments:

Post a Comment